top of page
Zoeken
  • Cisca Rensen

Het kleuren van de zeep

Bijgewerkt op: 25 jan. 2021

De zepen van zeepziederij aan het IJ zijn kleurrijk. Wij kleuren de zepen op verschillende manieren.

Kleuren met behulp van kruiden

De bekendste manier om zeep een kleur mee te geven is het gebruik van kruiden en cosmetische klei. Het gebruik van kruiden in een zeep is een oude traditie. Kruiden kunnen niet alleen een specifieke kleur meegeven maar ook de eigenschappen van de kruiden.

Bijvoorbeeld goudsbloemzeep geeft een lichtgele kleur maar ook de verzachtende en verzorgende eigenschappen van goudsbloemen.


Paprikapoeder geeft de zeep een oranje/rode kleur en cacaopoeder kleurt de zeep bruin.


Cosmetische klei kan de zeep ook licht kleuren, zoals groene klei voor een lichtgroene kleur. Natuurlijke kleurstoffen hebben wel als nadeel dat de kleuren na verloop van tijd verbleken.


Ook de gebruikte plantaardige oliën bepalen de kleur van de zeep. Als alleen kokosolie wordt gebruikt is de uiteindelijke zeep wit. Gebruik je daarentegen veel donker gekleurde oliën, zoals bijvoorbeeld hennepzaad olie of avocado olie dan kleurt de zeep groen.

Bij gebruik van rode palmolie kleurt de zeep geel/oranje.


Kleuren met behulp van mica


Tot slot gebruiken wij natuurlijke mica’s om de zeep te kleuren. Mica is een verzamelnaam voor verschillende mineralen. Mica weerkaatst het licht en geeft een glanzend, glitter of parelmoerachtig effect.

Daarnaast is mica hittebestendig en wordt voor vele industriële toepassingen gebruikt. Mica’s worden gewonnen uit de mica mijnen.


De cosmetische mica’s die wij gebruiken bevatten ook oxides die de kleur bepalen. Voorbeelden zijn kobalt oxide voor een blauwe kleur, iron oxide voor rood naar bruine kleuren en titanium en zinkoxide voor witte kleuren.

De mica’s zijn van natuurlijke oorsprong en voldoen aan de veiligheidseisen van de Europese Commissie.


De afgelopen tijd is gebleken dat in de mica mijnen in India veel kinderen werken. Terre des hommes voert een campagne waarin zij aandacht vraagt voor de kinderarbeid bij de winning van mica. De mica’s die wij gebruiken zijn niet door kinderarbeid verkregen.

294 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zeepziederij aan het IJ

bottom of page