top of page
Zoeken
  • Cisca Rensen

Hoe wordt ambachtelijke zeep gemaakt?

Bijgewerkt op: 25 jan. 2021

Hoe wordt ambachtelijke zeep eigenlijk gemaakt?

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe wij onze zepen maken. In dit artikel beschrijven wij hoe wij ambachtelijke maken en welke ingrediënten hierin een belangrijke rol spelen.Ambachtelijke zeep wordt gemaakt van vet en loog. In ons geval gebruiken wij uitsluitende biologische plantaardige oliën voor de zepen.

Deze oliën zijn zorgvuldig uitgezocht om de kwaliteit van de zeep en de verzorging voor het lichaam te waarborgen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld kokosolie omdat de olie zowel voor de zeep als voor de verzorging een belangrijke bijdrage levert. Kokosolie maakt de zeep hard en is het een goede schoonmaker en heeft het een natuurlijke antibacteriële werking. Kokosolie bevat ook verzorgende eigenschappen door de antioxidanten die het bevat, deze ondersteunen de huid bij het herstel van beschadigingen door bijvoorbeeld de wind en de zon.

Loog hebben wij nodig om de oliën te verzepen. De plantaardige oliën worden gemengd met een loogoplossing en stevig opgeklopt. Door dit kloppen start het verzepingsproces, de oliën worden langzaam omgezet in zeep. Het totale verzepingsproces duurt ongeveer 6 weken en wordt ook wel het rijpen van de zeep genoemd. In deze 6 weken wordt de gehele loogoplossing verzeept en wordt de zeep steeds harder. Na de rijpingsperiode controleren wij de zeep met behulp van een PH meter of de loogoplossing geheel is verzeept.


Door allerlei toevoegingen zoals kruiden, groente en fruitsappen kunnen wij verschillende soorten zeep maken die bijdragen aan de verzorging van de huid. Met het toevoegen van kleuren en parfumstoffen geven wij de zeep iets extra’s mee.

Ook de etherische oliën die wij gebruiken in specifieke zepen kunnen bijdragen aan de verzorging van de huid.


De zeep wordt vorm gegeven door het gebruik van specifieke mallen waarin de zeep wordt gegoten. Meestal gebruiken wij grote mallen en snijden wij de zeep, na het hard worden, in de gewenste maat. Taarten en cupcakes worden in speciale mallen gegoten en met een spuitzak gedecoreerd met mooie toeven en rozetten.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zeepziederij aan het IJ

bottom of page