- Cisca Rensen
Natuurlijke parfumstoffen
Bijgewerkt op: 25 jan. 2021
In de vorige blog ben ik ingegaan op de synthetische parfumstoffen die wij gebruiken in onze producten. Vandaag ga ik dieper in op de natuurlijke parfumstoffen of wel de etherische oliën.
Natuurlijke parfumstoffen wordt gewonnen uit plantmateriaal en dragen de kenmerkende geur van de plant. De bekende etherische olie zoals lavendel en roos worden gemaakt van de lavendelbloemen en rozenblaadjes.
Maar ook andere delen van de plant kunnen gebruikt worden zoals de vrucht (ster anijs olie) de schil (sinaasappel olie), het zaad (nootmuskaatolie), de schors (amberolie) en de bladeren (pepermuntolie).
De meest gebruikte methode om etherische olie te verkrijgen is door middel van stoomdestillatie (door middel van stoom wordt olie uit de plantdelen gescheiden van het water). Er zijn ook andere methoden toepasbaar.

Voor sommige etherische oliën is zeer veel plantmateriaal nodig. Zo heb je ongeveer 3 ton rozen nodig voor 1 liter rozenolie (Wikipedia). Echte etherische rozenolie is dan ook enorm duur. Voor andere etherische oliën is weer minder plantmateriaal nodig.
Naast de geur worden aan etherische oliën vaak ook nog andere eigenschappen toegeschreven. Lavendelolie is bv rustgevend maar helpt ook goed bij verbrandingen. Etherische olie van geranium heeft naast een heerlijke geur ook wond genezende en schimmelwerende eigenschappen. Er bestaan enorm veel soorten etherische oliën.
Bepaalde planten en dus ook de etherische oliën daarvan hebben de toevoeging officinalis gekregen. Dit betekent dat zij geneeskrachtige eigenschappen bezitten.
Voorbeelden zijn rozemarijn, goudsbloem, lavendel maar er zijn er meerdere.
De specifieke eigenschappen en de planten waarvan de olie wordt gedistilleerd valt onder het vakgebied plantkunde ook wel fytologie genoemd.
Voor het gebruik van planten, kruiden en etherische oliën in onze producten raadplegen wij altijd het ‘Groot handboek geneeskrachtige planten’ van Geert Verhelst. Een zeer uitgebreid naslagwerk met theoretische en wetenschappelijke beschrijvingen van een groot aantal planten en hun geneeskrachtige werking.

Het gebruik van etherische olie is op dit moment erg populair.
Het natuurlijke aspect daarin spreekt mensen vandaag de dag erg aan.
Toch is ook een waarschuwing op zijn plaats voor het gebruik van etherische oliën. Veel etherische oliën bevatten de allergenen. Stoffen waar mensen die daar gevoelig voor zijn een allergische reactie op vertonen. Check dus goed de allergenen op het etiket van het flesje etherische olie.
Zoals beschreven hebben etherische oliën vaak ook andere eigenschappen en kunnen beslist niet zomaar uit het flesje op de huid gesmeerd worden. Dit kan schadelijke en ernstige bijwerkingen hebben.
Het moet voor gebruik altijd verdund worden met een andere olie, bv olijfolie. Voor onze zepen gebruiken we ongeveer 1,5 % parfumstoffen. Zeep wordt weer afgespoeld, dus blijft er zeer weinig van de parfumstoffen achter op de huid.
Als etherische olie wordt gebruikt in producten die niet afgespoeld worden, wees dan spaarzaam met het gebruik. Voor therapeutische doeleinden raadpleeg goed de literatuur voor de juiste hoeveelheden.
Tot slot een waarschuwing van het gebruik van etherische oliën voor zwangere vrouwen. Veel etherische oliën bevatten vruchtafdrijvende eigenschappen, bijvoorbeeld lavendel en kamille olie. Dit kan geen kwaad als het verwerkt is in een product, de concentratie is dan erg verlaagd.
Maar wees attent als je werkt tijdens de zwangerschap met geconcentreerde etherische olie die deze eigenschap hebben.